fbpx

Урбекс туризъм – тайните на изоставените сгради

Като деца много обичаме да играем там, където ни е забранено да стъпваме – в мрачни изоставени сгради с призраци от миналото, в опасни строителни обекти с падащи предмети и в покрити с прах индустриални руини. От любопитство рискуваме да се нараним, само за да разкрием скритите тайни на съответното място. С течение на времето много от нас се отказват от това невинно хоби, но малцина запазват приключенския си дух и в зряла възраст и продължават да го практикуват под формата на “urban exploration” или урбекс туризъм. Те се отличават с интерес към изоставените места и се стремят чрез снимки и видеа да документират историята им.

Към тези изследователи принадлежат LindaLu и Ltblue. Линда се занимава с урбекс туризъм от септември 2014 г. и научава за явлението, когато се озовава на опустяла жп гара в Белгия след урок по фотография.Седмица по-късно посещава изоставен замък за първи път. Ltblue пък се запалва по изоставените градски пространства, след като придружава приятелката си по време на филмова продукция в празна фабрика.

LTBlue, урбекс туризъм, Bougie Streets
LTblue

Интервюираните изглеждат много развълнувани, когато говорят за хобито си.

„Обичам да виждам как времето и природата са трансформирали изоставените сгради. Представям си как всичко това е изглеждало в миналото и си измислям различни истории и герои”, разказва Линда.


„Това е приключение, като пренасяне в друг свят и никога не знаеш какво да очакваш. Добиваме представа за нещо, което много хора никога няма да видят,” споделя Ltblue.

Как да се подготвим за урбекс обиколка?

Повечето места са лесни за намиране в интернет – особено когато става въпрос за обществени сгради като стари болници и фабрики. „Google е най-добрият ми приятел“, съветва Линда. „С малко късмет ще получите указания от други фотографи, но е препоръчително да ги познавате и да им имате доверие.” “Понякога е възможно също така случайно да откриете изоставено място по време на шофиране“, споделя Ltblue. По време на фотообиколките си двамата авантюристи разполагат с фотоапарати, мобилни телефони, респиратори, бутилка вода, комплект за първа помощ, ръкавици и фенерчета.

Linda и Ltblue също съветват, че хората, които имат интерес да пробват, трябва да бъдат разумни и внимателни, за да не застрашават живота си. „Човек трябва да е запознат с рисковете при влизане в сграда. Ако не сте сигурни, не бива да влизате в сградата! ”, предупреждава Линда. Ltblue също добавя, че лесно можем да забравим опасностите, като насочим вниманието си само към тайнствените пространства.

урбекс туризъм, Bougie Streets
by Brent Pearson/flickr

Зловещо и забавно

Независимо дали сме фокусирани или не, опасностите дебнат отвсякъде. „Посетих стара военна база в Хърватия, която се намира на границата с Босна. Вече бях на път към входа на базата, когато спряха две полицейски коли. Служителите ми казаха, че трябва веднага да напусна това място, защото е било бомбардирано през 90-те години и все още има мини в тази област. Това беше предупреждение за мен и сега съм много по-предпазлив, особено в чужбина, ”казва Ltblue.

Подобни градски обиколки стават повод не само за безпокойство, но преди всичко за много забавни случки.

„Много е забавно, че винаги успявам по трудния начин да вляза в сграда, въпреки че често има по-просто решение – като в една стара селска къща в Белгия. С приятеля ми се изкачихме през малък кухненски прозорец и няколко минути по-късно разбрахме, че входната врата е била отворена” – смее се Linda.

урбекс туризъм, Bougie Streets
By Gerard Stolk/ flickr

Тя също си спомня как се е спуснала в мазето на театър в Германия и всички прозорци и врати от другата страна на сградата са били отворени.

Най-смешното, но и най-страшното, което се е случвало на Ltblue досега, е станало в старо убежище за въздушни нападения;

“Отидох зад ъгъла, бавно осветих стаята с фенерчето си и изведнъж видях някой да седи до мен. Разбира се, изкрещях и изтичах при приятелите си. Събрахме смелост и се върнахме обратно. При по-внимателен оглед установихме, че само една голяма кукла седи на стола „, спомня си Ltblue със смях.

Сблъсъкът с миналото

Мотото на пътешествениците във времето е: „Не взимай нищо,освен снимки, не оставяй нищо, освен стъпки!” Интервюираните са единодушни, че са искали неведнъж да нарушат това правило, но никога не са взели нищо от изоставените сгради.

“Веднъж намерих на пода малък албум със стари снимки на замък във Франция,който много ми хареса, но съвестта ми ми каза, че трябва да го оставя там”, споделя Линда. Ltblue добавя: „Миналото лято открих стари технически инструменти и усмирителни ризи в изоставено убежище. Чувството при навлизането в такова пространство е наистина много странно. “

урбекс туризъм, Bougie Streets
Фотоалбумът, който Линда открива

Урбекс като тренд

Урбекс туризмът все повече се превръща в тенденция. В Берлин, например, някои изоставени сгради, включително бивши бункери или стари летища, са достъпни за туристите срещу заплащане. Истинските градски изследователи обаче не одобряват това.

„Тенденцията е достигнала своя пик и се надявам, че всичко скоро ще приключи. Вдига се прекалено много шум за това и това никога не е добро за нещо, което някога е било ъндърграунд и уникално”, споделя възмущението си El Partisan. „Искам да запазя местата в тайна и да практикувам хобито далеч от масите, които унищожават местата. Не харесвам тази тенденция и не искам да участвам в нея. ”

От правна гледна точка

Урбекс обиколките са сива зона от гледна точка на правото. В повечето мини експедиции липсва достъп до чужда собственост – все пак никой вече не живее там. Приключенците не влизат в сградите с взлом, нито пък причиняват материални щети. Въпреки това може да се стигне до оплаквания от наследниците на имуществото или общината относно разрушаване на материалната база.

Уроците

Чрез урбекс можете да опознаете околната среда в друга светлина. „Сега архитектурата в градовете ми се струва много по-различна. Виждам не само изоставените, рушащи се сгради, но и тези, които все още стоят ”, обяснява Linda. Ltblue обобщава очарованието си от Urban Exploration по следния начин:

„Мисля, че най-доброто нещо, което съм научил от Urbex е да възприемам нещата с цялото си съзнание. Просто е хубаво да се разхождаш из коридорите, където няма шум или хора под напрежение, просто тишина и малък лъч светлина се прокрадва през стария закован прозорец.”

Браво, хора! Достигнахте края на първия ми пост в блога. Как ви се струват старите изоставени сгради – страшни, грозни или великолепни? Отговорете ми в секцията с коментари.

Други постове на туристическа тема можете да прочетете тук: 11 типични виенски преживявания като Еразъм студент , Руин барове, СПА и други скрити съкровища на Будапеща и Япония през очите на един екстроверт .

Ако публикацията ви е харесала, споделете я, за да стигне да повече хора.

4 thoughts on “Урбекс туризъм – тайните на изоставените сгради

  1. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog
    and was wondering what all is needed to get setup? I’m assuming having a blog like yours
    would cost a pretty penny? I’m not very web smart so
    I’m not 100% positive. Any recommendations or advice would be greatly
    appreciated. Thanks

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *