fbpx

Вечеря на тъмно в първия тъмен ресторант в България – „Тенебрис“

Втората дестинация, която умело флиртува с тъмнината, е ресторант „Тенебрис“, където се предлагат вечери на тъмно. Като откровен чревоугодник не можех да пропусна тази възможност. По време на вечерята на тъмно гостите на ресторанта не виждат храната, която им е сервирана. Предполага се, че премахването на зрителните стимули изостря останалите им сетива, като увеличава гастрономическото удоволствие. Идеята се заражда в Париж и датира от 1997г. През 2003г. е основана и първата международна верига за ресторанти на тъмно в партньорство с фондация за незрящи хора.

На входа

Нямах предварителни очаквания, когато прекрачих прага на „Тенебрис“, но кулинарното пътешествие, на което ме отведоха, ме остави без думи. В предверието на ресторанта те очаква усмихната мениджърка, която накратко те запознава с концепцията и правилата по време на вечерята и прибира всякакви лични вещи, които могат да излъчват светлина.

вечеря на тъмно, Tenebris, Bougie Streets

Сервитьорите

Сервитьорите са незрящи и те отвеждат до масата ти, като ти помагат да се движиш в тъмното. Чрез експеримента можеш да се поставиш на тяхно място, да се сблъскаш с техните ежедневни предизвикателства и да възприемеш света през тяхната призма. Доста е отрезвяващо – кара те да се замислиш и да оцениш много неща, които приемаш за даденост.

Срещата с незрящите сервитьори разбива всички стереотипи и предразсъдъци и те уверява,че те всъщност са едни позитивни и усмихнати хора, които са се научили да се справят с неизвестното. Впечатляващо е как могат да взаимодействат с обектите и да комуникират, като разчитат само на останалите си сетива и се доверяват на другите хора.

Кулинарни изненади

На масата те очаква петстепенно меню с безброй кулинарни изненади. Навсякъде е непрогледен мрак (не си го представях така – очаквах, че все отнякъде ще проникне някой лъч) Не можеш да видиш ръката си, чашата си, камо ли пък чинията си. Не можеш да идентифицираш приборите си или не искаш и безцеремонно решаваш, че ще ядеш с пръсти – позволено е, пък и никой няма да види как се окапваш 😀

Тенебрис - вечеря на тъмно,  Bougie Streets
предверието на „Тенебрис“

С течение на времето разбираш, че това е била много добра идея – да преживееш ястията по един още по-необичаен и неповторим начин, като усетиш разликите помежду им – не само във вкуса, мириса и температурата им, но и в текстурата, консистенцията и структурата им.

Грешни предположения

Тъмнината променя начина, по който взаимодействаш не само с ястията, но и с другите на масата. Обстановката предразполага към споделяне на храна и откровения, но най-забавни са предположенията какво всъщност ядете. Вероятността да си помислите, че хапвате екзотичен зеленчук вместо качамак, е много голяма. Не е изключено и да се възмутите, че са ви сервирали студена супа просто защото сте усетили цеденото кисело мляко на повърхността.

За оцелелите до края има презентация на ястията от менюто, която задоволява любопитството и ви отговаря на въпроса доколко прави са били вкусовите ви рецептори.

Диалозите ми с тъмнината този път минаха по-добре от очакваното. Флотацията и вечерята на тъмно ми доказаха, че тъмното освен страшно, може да бъде и провокиращо размисъл.

Ако публикацията ви е харесала, споделете я, за да стигне да повече хора.

Ако случайно си изпуснал/а първа част, можеш да я прочетеш тук – Диалози с тъмнината pt.1 – флотация в Metta


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *