fbpx

Как да се подготвим за тандемен скок с парашут

Да скоча с парашут присъстваше и в моя списък с неща, които задължително трябва да опитам поне веднъж в живота си, и за щастие най-после ми се удаде възможност да го реализирам.

Размисли в самолета

самолет за  скок с парашут, Skydive Sofia, Bougie Streets

Докато се издигахме със самолет на 3000м над земята и пред очите ни се откриваше живописна панорама от миниатюрни селца, пътища и зелени полета, страхът изненадващо беше напуснал тялото ми. Нямаше и помен от неспокойството, което ме държеше будна вечерта преди това. Мозъкът ми сякаш бе блокирал, а тревогата беше заменена от желанието да запомня последните указания на тандемния си инструктор Ради:

,,Дръж главата си изправена! Заеми поза ..банан‘‘ при падането ( главата нагоре и краката назад)! Дишай през носа и просто се наслаждавай!‘‘

Skydive Sofia,сбруй и тандемен инструктор, Bougie Streets

Повтарях си наум инструкциите и се надявах да изпълня всичко по план.

В самолета имаше още няколко парашутисти и попитах единия за кой път ще скача, а той ми отговори – за 108-и. Почудих се какво ли кара хората да се пристрастят и очаквах скокът да ми даде отговори.

Ради ми показа как се поздравяват парашутистите, за да разведри обстановката, и не след дълго се намирахме на ръба на самолета, готови да се спуснем надолу с 200км/ч. Бях екипирана с електриковожълт гащеризон, ръкавици и очила, които да ме предпазят от силата на вятъра.

Свободното падане

Скочихме и за части от секундата сякаш хоризонтът се преобърна на 180 градуса. Бих сравнила момента на свободно падане с онези въртележки в лунапарковете, които те въртят във всички посоки и никога не знаеш къде ще се озовеш (за справка: Black Mamba в Пратера във Виена). Падането трае около 30 секунди и е изпълнено с най-много адреналин. Стомахът ти се свива. Развиваш скорост до 240 км/ч. Вятърът свисти в ушите ти и прави лифтинг на бузите ти, докато земята под теб става все по-голяма.

Гледките

Най-хубавата част от преживяването лично за мен е, че липсват прегради между теб и света отдолу. Няма прозорец или превозно средство, през което гледаш навън, а все едно ставаш едно цяло с природата и се сливаш с вятъра.

След като отвори парашута, Ради махна очилата ми и вече спокойно можех да се насладя на гледката и да разговарям с него. От птичи поглед пътищата и колите под краката ми изглеждаха като направени от лего. Беше велико. Инструкторът ми демонстрира няколко завоя с парашута, забавихме скоростта и се приземихме успешно.

приземяване при тандемен скок с парашут, Skydive Sofia, Bougie Streets

Защо е пристрастяващо?

На земята вече си дадох сметка защо парашутизмът така пристрастява, след като се загледах в слогана на дропзоната Skydive Sofia –  „Skydiving – Don’t worry about the fear, worry about the addiction” („Парашутизмът – не се притеснявай за страха, а за пристрастяването”).

 За начинаещите като мен разковничето се крие в усещането за постижение – че си надмогнал страха и себе си и си преодолял поредното предизвикателство. Действа някак окриляващо и те зарежда с вяра в собствените сили и възможности. Дава ти самочувствие, че можеш да се справиш с всичко, което се изпречи на пътя ти, и че нямаш страх от нищо.

Парашутизмът те зарежда не само с вяра в себе си, но и с вяра в другите и в добрия изход от ситуацията, така че определено е спорт и преживяване за оптимисти.

За тези, които си мислят, че е много опасно – рискът за фатален случай е само 1:150000 или това са само 0,0007% от всички скочили. Все пак за по-голяма сигурност в раницата се съхранят не само основен, но и резервен парашут, който се отваря автоматично.

Да благодарим на  руския актьор Глеб Котелников за това, че изобретението му – първият раничен парашут ме приземи невредима на земята и , че е спасило от смърт хиляди пилоти и военни летци.

Искрени благодарности и на екипа на Skydive Sofia, които са истински професионалисти и големи свежари.

Skydive Sofia

Как да се подготвим за тандемен скок

Ако ви предстои за пръв път тандемен скок с парашут, следващите съвети са точно за Вас:

  • Проверете прогнозата за времето за деня и часа на скока.
  • Консултирайте се с личния си лекар дали е безопасно да скачате, ако страдате от епилепсия, сърдечно-съдови, психически или опорно-двигателни заболявания.
  • Хапнете леко преди това.
  • Не пийте алкохол вечерта преди това.
  • Направете упражнения за загрявка и разтягане.
  • Облечете се с удобни спортни дрехи и обуйте спортни затворени обувки, които няма да излетят – най-добра работа ще свършат маратонки.

Ако публикацията ви е харесала, споделете я, за да стигне да повече хора.

За още приключения в България четете 7 причини защо Боровец през лятото е добра идея и Обиколка на Искърското дефиле и Лакатнишките скали с мотор и рафт .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *