fbpx

5 природни забележителности от Северозапада, където легендите оживяват

Северозападът е истински рай за урбекс туристи. Отвсякъде дебнат изоставени селски къщи, обрасли с растителност и очакващи да бъдат изследвани от неканени гости, a некролозите по вратите носят спомена за един отминал живот.

Северозапад, изоставени къщи

Въпреки че свързваме района с промишлена изостаналост, предимно застаряващо население и липса на възможности, той има и друго лице.

Северозапад, изоставени къщи

В него са концентрирани впечатляващи природни забележителности с фантастични форми и мистериозни истории, които са магнит за любителите на духовното и езотериката:

1.Пещера „Венеца“

Пещера Венеца край с. Орешец, област Видин, е перла в короната на българските пещери и безспорно е една от най-зашеметяващите природни забележителности, които някога съм виждала. Изумително красива и спираща дъха с причудливите си сталактити и сталактони, обагрени във всички цветове на дъгата.

Пещера Венеца

При по-развинтено въображение можете да забележите всякакви митични създания, скрити в пещерните форми, включително и Дева Мария. Пещерата е разкрита при взривни работи на кариера край селото през 1970 г. Цветното осветление ви помага да се пренесете в свят на митове и вълшебства .

Пещера Венеца

2.Пещера „Магурата“ и Рабишкото езеро

Пещера Магурата в близост до Белоградчишките скали не е толкова впечатляваща откъм геоложки образувания, но е в пъти по-мистериозна и предизвиква много въпроси.  Какво изобразяват рисунките в пещерата? Каква е връзката им с Белоградчишките скали? Дали легендата, че змей е обитавал Магурата, е истина?

пещера Магура

Доста от тези енигми нашият гид Кирил Кирилов се опитва да разгадае в продължение на 10 години и изводите, до които стига в изследванията си, са в разрез с официалните становища на академичните среди. Според популярното мнение рисунките са примитивни драсканици на първобитни хора и илюстрират сцени от бита – секс, лов, ритуали, като следва да се приемат буквално.

Магурата

Какво изобразяват рисунките?

Кирил твърди, че ако това беше истина, сред хилядите символи,  би трябвало да се различават повече фигури на животни. Тезата му е, че знаците са абстрактни, закодирали са напреднали древни познания по астрономия, астрология  и философия и съдържат първообразите на 10 азбуки. Ако тази информация е провокирала интереса ви, можете да прочетете повече в блога на Кирил – МагнаАура.

Друг любопитен факт е, че женско лице от рисунка в Магурата съвпада едно към едно с Белоградчишка скала, наподобяваща Богинята майка. Възможно е първобитните хора да са се вдъхновили от въпросната скала и да са решили да я изобразят в рисунките си. Съществува обаче и непопулярна теза, че и формата на скалите, и рисунките са вдъхновени от по-висш разум. Оставям на вас да прецените. За съжаление, няма да можете да разгледате творенията на първобитните художници отблизо, понеже достъпът до тях е ограничен от 2019г. насам.

Слагам линк и към едно доста провокативно интервю на Стойчо Керев с Кирил Кирилов в предаването „Новото познание“.

Магура, легенди

Археолози са открили, че пещерата и Рабишкото езеро в близост са свързани помежду си чрез подземна река и има предание, че в дълбините е живеел змей и е избирал местни хора, които да обучи, за да могат те след това да предадат знанията на съселяните си.

Рабишко езеро
Рабишкото езеро

Разговорът с нашия гид ме хвърли в дълбок размисъл и ме остави доста объркана, но едно е сигурно – факт е, че българската общественост не проявява достатъчно интерес към рисунките и разтълкуването им и това трябва да се промени.

Магурски хороскоп

3. Белоградчишките скали

Белоградчишко кале, легенди

Белоградчишките скали са безаналогов геоложки феномен и също са обект на много загадки. Дали са вкаменени живи същества, както легендата гласи?

Белоградчишки скали, кале, легенди

Според науката са били образувани в следствие на случайни природни процеси – дъжд, вятър, слънчево нагряване, замръзване. В състояние ли е обаче ерозията да извая толкова съвършени форми или тя е виновна за обезобразяването им ?

Белоградчишки скали, легенди

Приликата на някои от скалите с познати животни и хора е поразителна и те кара да се зачудиш дали това е дяволито намигване от страна на природата или просто е резултат от естествената ни склонност да опростяваме околния свят и да му приписваме познати черти.

В миналото скалите са било идеалното укрепление по време на война, но и са служели като светилища.

полет с балон над Белоградчишките скали,

Можете да ги разгледате и от птичи поглед , като се издигнете с балон над тях. Перспективата не е за изпускане, а гледките, които се откриват по изгрев слънце на 77 м височина определено те карат да си кажеш „Уау!“ Благодаря за невероятната емоция на приключенски център „Белоградчик“.

Белоградчишки скали, легенди

4. Скален комплекс „Боров камък“, село Боровица, област Видин

Боров камък

Да не се греши с водопад „Боров камък“, който е част от Врачанската екопътека. Става въпрос за скален комплекс в близост до село Боровица, област Видин, който се причислява към Белоградчишките скали, но е по-отдалечен от тях. Аналогията с Червените скали в Аризона не е безпочвена. Смята се, че скалите тук са се образували преди 220 млн. години. Има обособени екопътеки в близост до природната забележителност.  Името на скалите и селото произхожда от боровете по билото, които за съжаление наскоро са били опожарени.

Боров Камък, околност

5. Божият мост край село Лиляче, Врачанско

Пешкето
Скален лабиринт Пешкето

По пътя за Божия мост отбийте се и през Пешкето – много живописен скален лабиринт с мрежа от пещери и дупки. Ако сте късметлии, можете и да попаднете на гигантски кости в някое от помещенията на пещерите. Природните забележителности в този район много напомнят на пещера „Проходна“, но не са толкова популярни.

Божият мост

Божият мост се намира между селата Лиляче и Чирен и ще ви остави безмълвни. Природата е изваяла съвършения мост без чужда намеса. Предполага се, че при разрушително природно бедствие огромната пещера, която е била на това място, се е срутила и с времето и помощта на ерозионните процеси е придобила образа на мост. Местните се шегуват,че боговете са го създали, за да не си мокрят краката в реката. Впечатляващо е как образуванието е устояло на силните наводнения, на които е било подложено.

В наши дни се използва като сцена за спектакли, заради невероятната си акустика.

Божият мост

Искам да благодаря на Questour Project за страхотния тур и за възможността да се докосна до природни забележителности в България с толкова интересни истории.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *