fbpx

На гроздобер и винена дегустация във Вила Мелник

Днес ви взимам с мен на гости на Вила Мелник в село Хърсово, отличена в топ 50 на най-добрите винарни в света. Посрещат ни Никола Зикатанов и съпругата му Любка, които са собственици на винарската изба и са успели да превърнат любовта си към виното в семеен бизнес.

Как се сбъдва една мечта

Никола е роден в съседното село Капатово в семейство на потомствени винари. По професия е машинен инженер, но преди няколко години загърбва всичко постигнато до момента, за да сбъдне мечтата си – да си построи малка винарна с лозе. Между 2000г. и 2005г. купува земи около родното си село и с помощта на експерти посаждат лозови масиви.

Географски предпоставки

Мелнишкият край е райски регион, заобиколен отвсякъде с планини –  Пирин, Славянка, Беласица, Огражден. Местните народи още от векове са се научили да използват природните му дадености – мек климат, песъчливи почви и вълнисти хълмове и развиват хилядолетни традиции в отглеждането на лозя и правенето на вино.

Исторически предпоставки

Древните тракийски племена – меди и синти, населявали долината на река Струма, създават култ към виното и издигат статуса му до божествена напитка,  участваща в ритуали в чест на бог Дионис. Преди 2100 години оттук минават и римляните и правят винарна – собственост на Римския сенат. Когато регионът е под византийско владение, се използва като място за заточение на политически затворници. Мога да си представя колко тежко е било заточението им, при положение че по цял ден са се наливали с вино и има сведения, че са внесли усета към добрата храна и вино.

Мисията и местните сортове

Семейство Зикатанови прегръщат мисията да популяризират Мелнишкия край по света и да съхранят вековните му лозаро-винарски традиции. През 2011г. построяват винарната, а през 2014г. е първата реколта. Засаждат 70% червени и 30% бели сортове. И от двете групи повече от половината са местни сортове: български – Мавруд, или характерни предимно за Мелник – Широка мелнишка и децата й – пет червени – Мелник 55, Мелник 82, Мелник 1300, Мелнишки рубин и Руен и едно бяло – Сандански мискет.

В началото собственикът не е много убеден в смисъла от засаждането на мавруд, понеже преди това не е било практика в Мелник, но рискува и не съжалява за което. По ирония на съдбата това е първата наградена българска бутилка на международно винено състезание и една от най-награждаваните бутилки след това.

Наградите

От винарната обичат да правят смели кръстоски и да експериментират и резултатите не закъсняват – не пропускат да се върнат с медали от световни конкурси. Отличието на Вила Мелник от 2020г. в класацията „50-те най-добри винени дестинации в света“ също е голямо признание за българската винарска общност, поставя винарската изба на картата на световния винен туризъм и нарежда Мелник до популярни винени дестинации като Бордо и Тоскана. Критериите са базирани на цялостно туристическо преживяване – виното, лозята, винен тур, дегустация, традиции, гостоприемство и други.

Индустриалните помещения, където се извършва ферментацията

Винен тур и дегустация

Във Вила Мелник много държат на личното отношение към туристите и винаги някой от семейството води тура. Ние бяхме късметлии самият идеолог на бизнес начинанието – Никола Зикатанов да ни разведе из винарната. Първо посетихме индустриалните помещения, които разбрахме, че са подчинени изцяло на силата на гравитацията с цел да се спестят допълнителни ресурси и да има минимален натиск върху плода.

Запознахме се с технолога, който ни разказа какви показатели се следят при пробите. Разгледахме тунелите изби, където виното отлежава, и залата за бутилиране. Не минахме и без дегустация на различни видове вино, като за пръв път пробвахме и оранжево вино.

То звучи доста екзотично и модерно като название, но като технология съществува от много години. Преди да се научат нашите баби и дядовци да отделят сока да ферментира отделно от семките и смачканите зърна, те са правели бяло вино по този начин. Условието е виното да прекара известно време в контакт с гроздовите ципи.

Най-забавната част от цялото преживяване лично за мен беше пробният урок по сомелиерство за улавяне на специфични аромати. Пред всяка от нас имаше няколко малки шишенца с есенции от плодове, цветя и подправки, които трябваше да разпознаем. Аз тотално се провалих, тъй като не успях да позная два от най-любимите си аромати – канела и роза. Не беше лека задача, но беше много приятно и добра загрявка за сетивата, за да можем след това по-лесно да откриваме различните нотки във виното и да правим асоциации.

За финал си набрахме грозде от лозята по залез и се сбогувахме с желание да се върнем отново.

2 thoughts on “На гроздобер и винена дегустация във Вила Мелник

 1. Бяхме във винарна „Мелник“ през септември 2020г., подарък от нашите деца.
  Прекрасно посрещане от екипа!
  Обиколихме цялата винарна. Всички етапи от производството ни бяха обяснени. Забавно беше при определяне на ароматите. Посмяхме се. ☺
  Естествено завършихме с дегустация.
  Заслужени са всички награди.
  Пожелаваме на собствениците и децата им здраве и да разнасят славата на България!

 2. Препоръчвам убедено посещение във винарната на Вила Мелник в с.Хърсово. Като ценител на вино съм впечатлена от дегустирани я винен тур! Любезен персонал и собственици, искрено отношение, дозирано присъствие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *