fbpx

5 забележителности за уикенд бягство в Поморие и околностите

Поморие впечатлява със симпатична непретенциозност, зад която се крият неподозирани съкровища. Точно тук четирите природни елемента – земя, вода, въздух и огън са обединили сили, за да благословят жителите с достъп до изключително ценни ресурси като солена минерална вода, лиманна кал и луга с лечебни свойства, познати от хилядолетия. Комбинацията от плитко езеро с голяма концентрация на сол и полезни микроорганизми, много добро обветряне и най-много слънчеви дни в годината за Българското черноморие превръща Поморие в идеалното място за почивка, СПА процедури и  уикенд бягства.

Поморие, рибари, забележителности, Bougie Streets

Независимо дали искате да се отдадете на пълен релакс, да наблюдавате изгрева и да слушате плясъка на вълните или да проучвате миналото на древните траки по тези земи, градът определено има с какво да ви изненада и изобилства на интересни забележителности. Ето и  някои от тях, които си заслужава да посетите, докато сте там:

Поморие плаж, Bougie Streets

1. Антична куполна гробница „Кухата могила“

антична гробница Поморие, забележителности, Bougie Streets

Когато влезеш в гробницата, се чувстваш много малък и нищожен – сякаш си част от много по-голям от теб замисъл, за който нямаш никаква представа. Посреща те начетен, но ексцентричен екскурзовод и те затрупва с факти и предположения, като в един момент започваш да подлагаш всичко под съмнение.

Предназначението на постройката е забулено в мистерия и е обект на различни хипотези – гробница, мавзолей, светилище, прорицалище. Най-вероятно тракийски аристократи са инвестирали в строежа. Едно е сигурно – сградата е доказателство за гения и майсторството на строителите си и напредничавите им знания за света и Вселената, несравнима е по архитектура и предлага много сложно инженерно решение без аналог.

Комплицираните й геометрични форми не могат да бъдат обхванати от фотоапарат, но са натоварени с богата символика. Едно от предположенията гласи, че кухата колона в средата на гробницата е представлява яйцеклетка, камерата – матката на Великата богиня-майка на траките – Бендида, а коридорът – детеродният й канал. В кухата колона е имало стълби към върха на могилата, които репрезентират връзката с Вселената и затворения цикъл на прераждането.

2. Поморийско езеро

Поморийско солено езеро, забележителности, Поморие, Bougie Streets

Най-голямото богатство на Поморие и единственото находище в България, където едновременно се добиват лиманна кал, сол и луга. Освен доказателство за лечебните сили на природата, езерото е и спирка по пътя на прелетните птици от цяла Европа – Виа Понтика. Да кръжат над лагуната, могат да бъдат забелязани над 250 вида пернати, някои от които дори и застрашени видове от Червената книга. Местността е много живописна и дива и предразполага към уединение с природата.

3.Музей на солта

Музей на солта, Поморие, забележителности, Bougie Streets

Намира се в непосредствена близост до Поморийското езеро и е единственият специализиран музей на солта в България и Източна Европа. В двора се помещават част от Поморийските солници, където продължава да се добива сол по древна анхиалска технология. Солената вода от морето се извежда към езерото и след това към други два басейна, където се изпарява от слънчевите лъчи и в резултат останалата сол изкристализира по повърхността.

Поморийски солници, забележителности, Поморие, Bougie Streets

Запазени са много соларски инструменти от времето на активния солодобив, когато солта е била скъпа и рядка стока – колички, гребла и теснолинейка. Според историци солниците датират още от преди основаването на древния град Анхиало през Vв. пр.н.е.

Солничар, Bougie Streets
Солничарка за един ден

4. Кални бани

Калните бани и процедурите с луга и сол в Гранд Хотел Поморие са задължителна спирка при престоя в Поморие. Искрено съжалявам, че не си организирахме почивката там няколко дни по-късно, защото щяхме да се възползваме от намаленията на спа процедури до края на месец октомври. Също така разбрахме,че и месец ноември ще е доста интересен там. Най-популярните шеф готвачи ще презентират лично авторски менюта. Въпреки, че нямаше как да присъстваме на Chef’s November, успяхме да тестваме калните апликации и компресите с луга.

кални бани Поморие

 Калта, която се е утаявала по дъното на  Поморийското езеро в продължение на хилядолетия, е без аналог по лечебни свойства, но е нетрайна и губи от полезността си при транспортиране и съприкосновение с кислород. Ето защо е  желателно процедурите да се правят точно тук, където концентрацията на минерали, витамини и микроорганизми е най-висока.

Калните бани определено не са най-комфортните процедури, на които може да се подложите, но са добра инвестиция в здравето, защото подобряват кръвообращението, стимулират метаболизма и детоксикират организма. Още древните египтяни са ги използвали при болки в ставите, а римските войници са прибягвали към тях за възстановяване на раните си. Доказано е, че лиманната кал помага при опоро-двигателни, кожни и гинекологични заболявания. От личен опит гарантирам, че се отразява невероятно върху кожата.

солен басейн Гранд Хотел Поморие
Соленият минерален басейн

Ако си се изтощил от СПА процедурите, може  да поплуваш в закрития солен басейн на хотела. Тялото ти се издига над водата без никакви усилия, заради високата концентрация на сол, и преживяването е много близко до флотация, за която разказах в предишна публикация.

изгрев Гранд хотел Поморие, Bougie Streets

Кадри от лятната ни почивка там можете да разгледате във видеото.

5. Остров Света Анастасия

остров Света Анастасия, забележителности, Бургас, Bougie Streets

На 50 минути с кола от Поморие се намира бургаското пристанище и „Магазия“, откъдето можете да си вземете корабче до о-в Света Анастасия. Пътуването трае 30 минути. Хвърлете поглед на разписанието тук.

Във времето островът е имал много лица и предназначения – манастирска обител, апетитна хапка за пиратските набези на казаците, политически затвор, но никога не е спирал да бъде главно действащо лице в стотици легенди и любопитни истории.

остров Света Анастасия, забележителности, Бургас

Островът е кръстен на света Анастасия – закрилница на невинните, но несправедливо обвинени в престъпление и на страдащите. По ирония на съдбата през 1923г. манастирът на територията му се превръща  в затвор за комунисти и земеделци, участвали в кървавия атентат в църквата Св. Неделя. След бунт няколко от тях успяват да избягат с плуване и стигат чак до Странджа, където се укриват. В памет на подвига им комунистическият режим преименува острова на Болшевик, а до ден днешен се организират плувни маратони оттам до Бургас.

Островът може да се похвали с впечатляващи скални образувания – Гъбата, Драконът, Вкамененият кораб и Портата на Слънцето, музей, фар, ресторант за морска храна и лекарна със свежи коктейли, като лимонадата с нар и билковият чай изобщо не са за изпускане. Силуетът на Бургас в далечината е бонус.

остров Света Анастасия, Бургас, забележителности, Bougie Streets

Ако публикацията ви е харесала, споделете я, за да стигне да повече хора.

За още туристическо вдъхновение четете 7 причини защо Боровец през лятото е добра идея и Обиколка на Искърското дефиле и Лакатнишките скали с мотор и рафт

*Бележка : Престоят ми в Поморие беше по покана на Grand Hotel Pomorie. Въпреки това всички мнения и наблюдения, изразени в публикацията, са лично мои и безпристрастни. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *