fbpx

5 забележителности за уикенд бягство в Поморие и околностите

Поморие впечатлява със симпатична непретенциозност, зад която се крият неподозирани съкровища. Точно тук четирите природни елемента – земя, вода, въздух и огън са обединили сили, за да благословят жителите с достъп до изключително ценни ресурси като солена минерална вода, лиманна кал и луга с лечебни свойства, познати от хилядолетия. Комбинацията от плитко езеро с голяма концентрация на сол и полезни микроорганизми, много добро обветряне и най-много слънчеви дни в годината за Българското черноморие превръща Поморие в идеалното място за почивка, СПА процедури и  уикенд бягства.

Поморие, рибари, забележителности, Bougie Streets

Независимо дали искате да се отдадете на пълен релакс, да наблюдавате изгрева и да слушате плясъка на вълните или да проучвате миналото на древните траки по тези земи, градът определено има с какво да ви изненада и изобилства на интересни забележителности. Ето и  някои от тях, които си заслужава да посетите, докато сте там:

Поморие плаж, Bougie Streets

1. Антична куполна гробница „Кухата могила“

антична гробница Поморие, забележителности, Bougie Streets

Когато влезеш в гробницата, се чувстваш много малък и нищожен – сякаш си част от много по-голям от теб замисъл, за който нямаш никаква представа. Посреща те начетен, но ексцентричен екскурзовод и те затрупва с факти и предположения, като в един момент започваш да подлагаш всичко под съмнение.

Предназначението на постройката е забулено в мистерия и е обект на различни хипотези – гробница, мавзолей, светилище, прорицалище. Най-вероятно тракийски аристократи са инвестирали в строежа. Едно е сигурно – сградата е доказателство за гения и майсторството на строителите си и напредничавите им знания за света и Вселената, несравнима е по архитектура и предлага много сложно инженерно решение без аналог.

Комплицираните й геометрични форми не могат да бъдат обхванати от фотоапарат, но са натоварени с богата символика. Едно от предположенията гласи, че кухата колона в средата на гробницата е представлява яйцеклетка, камерата – матката на Великата богиня-майка на траките – Бендида, а коридорът – детеродният й канал. В кухата колона е имало стълби към върха на могилата, които репрезентират връзката с Вселената и затворения цикъл на прераждането.

2. Поморийско езеро

Поморийско солено езеро, забележителности, Поморие, Bougie Streets

Най-голямото богатство на Поморие и единственото находище в България, където едновременно се добиват лиманна кал, сол и луга. Освен доказателство за лечебните сили на природата, езерото е и спирка по пътя на прелетните птици от цяла Европа – Виа Понтика. Да кръжат над лагуната, могат да бъдат забелязани над 250 вида пернати, някои от които дори и застрашени видове от Червената книга. Местността е много живописна и дива и предразполага към уединение с природата.

3.Музей на солта

Музей на солта, Поморие, забележителности, Bougie Streets

Намира се в непосредствена близост до Поморийското езеро и е единственият специализиран музей на солта в България и Източна Европа. В двора се помещават част от Поморийските солници, където продължава да се добива сол по древна анхиалска технология. Солената вода от морето се извежда към езерото и след това към други два басейна, където се изпарява от слънчевите лъчи и в резултат останалата сол изкристализира по повърхността.

Поморийски солници, забележителности, Поморие, Bougie Streets

Запазени са много соларски инструменти от времето на активния солодобив, когато солта е била скъпа и рядка стока – колички, гребла и теснолинейка. Според историци солниците датират още от преди основаването на древния град Анхиало през Vв. пр.н.е.

Солничар, Bougie Streets
Солничарка за един ден

4. Кални бани

Калните бани и процедурите с луга и сол в Гранд Хотел Поморие са задължителна спирка при престоя в Поморие. Искрено съжалявам, че не си организирахме почивката там няколко дни по-късно, защото щяхме да се възползваме от намаленията на спа процедури до края на месец октомври. Също така разбрахме,че и месец ноември ще е доста интересен там. Най-популярните шеф готвачи ще презентират лично авторски менюта. Въпреки, че нямаше как да присъстваме на Chef’s November, успяхме да тестваме калните апликации и компресите с луга.

кални бани Поморие

 Калта, която се е утаявала по дъното на  Поморийското езеро в продължение на хилядолетия, е без аналог по лечебни свойства, но е нетрайна и губи от полезността си при транспортиране и съприкосновение с кислород. Ето защо е  желателно процедурите да се правят точно тук, където концентрацията на минерали, витамини и микроорганизми е най-висока.

Калните бани определено не са най-комфортните процедури, на които може да се подложите, но са добра инвестиция в здравето, защото подобряват кръвообращението, стимулират метаболизма и детоксикират организма. Още древните египтяни са ги използвали при болки в ставите, а римските войници са прибягвали към тях за възстановяване на раните си. Доказано е, че лиманната кал помага при опоро-двигателни, кожни и гинекологични заболявания. От личен опит гарантирам, че се отразява невероятно върху кожата.

солен басейн Гранд Хотел Поморие
Соленият минерален басейн

Ако си се изтощил от СПА процедурите, може  да поплуваш в закрития солен басейн на хотела. Тялото ти се издига над водата без никакви усилия, заради високата концентрация на сол, и преживяването е много близко до флотация, за която разказах в предишна публикация.

изгрев Гранд хотел Поморие, Bougie Streets

Плажът също е на една ръка разстояние – просто пресичаш моста, който свързва хотела с плажния бар и си там.

5. Остров Света Анастасия

остров Света Анастасия, забележителности, Бургас, Bougie Streets

На 50 минути с кола от Поморие се намира бургаското пристанище и „Магазия“, откъдето можете да си вземете корабче до о-в Света Анастасия. Пътуването трае 30 минути. Хвърлете поглед на разписанието тук.

Във времето островът е имал много лица и предназначения – манастирска обител, апетитна хапка за пиратските набези на казаците, политически затвор, но никога не е спирал да бъде главно действащо лице в стотици легенди и любопитни истории.

остров Света Анастасия, забележителности, Бургас

Островът е кръстен на света Анастасия – закрилница на невинните, но несправедливо обвинени в престъпление и на страдащите. По ирония на съдбата през 1923г. манастирът на територията му се превръща  в затвор за комунисти и земеделци, участвали в кървавия атентат в църквата Св. Неделя. След бунт няколко от тях успяват да избягат с плуване и стигат чак до Странджа, където се укриват. В памет на подвига им комунистическият режим преименува острова на Болшевик, а до ден днешен се организират плувни маратони оттам до Бургас.

Островът може да се похвали с впечатляващи скални образувания – Гъбата, Драконът, Вкамененият кораб и Портата на Слънцето, музей, фар, ресторант за морска храна и лекарна със свежи коктейли, като лимонадата с нар и билковият чай изобщо не са за изпускане. Силуетът на Бургас в далечината е бонус.

остров Света Анастасия, Бургас, забележителности, Bougie Streets

Ако публикацията ви е харесала, споделете я, за да стигне да повече хора.

За още туристическо вдъхновение четете 7 причини защо Боровец през лятото е добра идея и Обиколка на Искърското дефиле и Лакатнишките скали с мотор и рафт

*Бележка : Престоят ми в Поморие беше по покана на Grand Hotel Pomorie. Въпреки това всички мнения и наблюдения, изразени в публикацията, са лично мои и безпристрастни. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *